FARO introduceert de nieuwe versie van de As-BuiltTM Modeler-software, een oplossing die een sprong voorwaarts betekent in de conversie van as-built gegevens uit de werkelijkheid naar betekenisvolle CAD- (scan-to-CAD) en BIM-modellen (scan-to-BIM).

Deze software van de volgende generatie is de eerste in zijn soort die aanbieders van scandiensten, vaklui en andere AEC-professionals de mogelijkheid biedt bouwinformatie te verkrijgen, zoals CAD- en BIM-geometrie, op basis van 3D-gegevens uit de werkelijkheid, die kan worden gebruikt in de meeste CAD-systemen die op de markt verkrijgbaar zijn, ook als deze systemen geen ondersteuning bieden voor puntenwolken. Gebruikers kunnen profiteren van de snelste en meest directe manier om projecten met puntenwolken weer te geven, te beheren en te evalueren, ongeacht de omvang en ongeacht de bron. De As-BuiltTM Modeler beschikt over diverse krachtige en eenvoudige functies die de productiviteit van het ontwerpproces vergroten doordat via naadloze workflows zeer accurate CAD-modellen kunnen worden gemaakt met een bewezen kwaliteit die perfect passen in de as-built situatie en die herbewerkingen onnodig maken, zodat tijd en geld kan worden bespaard.

Opent workflows voor elk type gegevens uit de werkelijkheid

De As-BuiltTM Modeler stelt gebruikers in staat om eenvoudig as-built gegevens uit de werkelijkheid als puntenwolken en meshes van FARO en andere scanoplossingen te importeren zonder beperkingen qua gegevensgrootte. Verder is het mogelijk om 3D-gegevens te gebruiken, ongeacht hun herkomst, zoals gegevens van vaste en mobiele laserscanners, drones en fotogrammetrische apparaten, en deze in detail te bekijken in 2D, 3D en Virtual Reality.

Rechtstreeks streamen in elk type CAD-systeem

Metingen, coördinaten en zelf gedefinieerde opdrachten, zoals macro‘s kunnen rechtstreeks in Word, Excel en ondersteunde CAD-systemen worden gestreamd, zodat AEC-professionals hun vertrouwde ontwerpsystemen kunnen blijven gebruiken op een efficiëntere manier. Dit soort ontwerpsystemen omvat onder meer merken als Allplan®, BricsCAD®, Dietrichs CAD®, HiCAD®, Rhino 3D® en nog veel meer. Volledig automatische tools voor de extractie van gegevens maken het mogelijk om de relevante bouwinformatie eenvoudig en extreem snel te streamen, iets dat voorheen handmatig werd uitgevoerd en zeer veel tijd in beslag nam.

Gebruiksvriendelijke en intuïtieve evaluatietools

Krachtige evaluatietools stellen gebruikers in staat eenvoudig vlakke oppervlakken in complexe situaties uit puntenwolken te extraheren die kunnen worden gecombineerd in oppervlakmodellen, die vervolgens kunnen worden geëxporteerd naar een willekeurig CAD-systeem met behulp van ondersteunde gemeenschappelijke bestandsindelingen voor uitwisseling. As-BuiltTM Modeler faciliteert het maken van secties en doorsnedes op basis van puntenwolken, extraheert automatisch lijnmodellen en genereert orthobeelden voor het maken van plattegronden, opstandplattegronden en gevelplannen. Met enkele klikken kunnen afstanden, oppervlaktes en volumes snel worden gemeten.

Projecten die de moeite waard zijn

Er kunnen renderingsvideo’s en fly-through video’s worden gemaakt van de geïmporteerde en de gemodelleerde gegevens, zodat u een indrukwekkende visualisatie krijgt van de projectstatus en de ontwerpen die eenvoudig kunnen worden gedeeld met alle betrokken partners.

“De nieuwe As-BuiltTM Modeler vormt een andere belangrijke bijdrage aan het stroomlijnen en versnellen van de scan-to-CAD- en scan-to-BIM-workflows van onze AEC-klanten doordat de naadloze conversie van gegevens uit de werkelijkheid in een ontwerpsysteem wordt gepresenteerd, waardoor de vereiste tijd en moeite sterk wordt verminderd”, zegt Matthias Koksch, Director Product Management Construction BIM. “Deze software-oplossing, die is geoptimaliseerd om te voldoen aan de behoeften van onze klanten, is uniek voor iedereen: omdat deze oplossing open staat voor as-built gegevens uit de werkelijkheid van elke grootte en oorsprong, biedt deze krachtige evaluatietools terwijl de prijs alleszins meevalt. We werken vandaag al aan de technologie van morgen doordat we in de nabije toekomst Open BIM-workflows en AI-methoden (Artificial Intelligence) toe gaan voegen aan As-BuiltTM Modeler. Dit zijn allemaal belangrijke stappen in de evolutie van FARO’s unieke ecosysteem dat bestaat uit nauw geïntegreerde, eersteklas hardware- en softwareoplossingen.”