De in Amsterdam gevestigde startup MX3D heeft de eerste 3D-geprinte stalen brug in Europa gerealiseerd. De brug is tot stand gekomen door de nauwe samenwerking tussen een groot aantal partners, waaronder Autodesk, Heijmans, Joris Laarman Lab, AccelorMittal, Arup en FARO en nog vele anderen. Het persbericht over de realisatie van de brug met informatie over alle kunt u hier raadplegen.

Een video over de bouw van de brug is hier te bekijken.

Rol FARO

De FARO-laserscanners en Design ScanArm zijn tijdens de productie gebruikt om continue de productie te monitoren en te analyseren of de uitvoering in lijn is met het ontwerp. Door continue te meten is het mogelijk om al in een vroeg stadium mogelijke productiefouten te lokaliseren en deze direct aan te pakken. Dit zorgt ervoor dat er minder tijd en geld wordt verspild op de bouwplaats waardoor niet alleen een betere bouwkwaliteit wordt bereikt, maar ook een hogere Return on Investment.

Data driven engineering

Naast zijn unieke constructie is de brug ook een levend laboratorium voor datawetenschappers. De brug is uitgerust met een innovatief sensornetwerk. De sensoren visualiseren gegevens over het verkeer over de brug, de stabiliteit en de impact op de omgeving. Tijdens de DDW worden bezoekers uitgenodigd om over de brug te lopen om de eerste dataset te genereren. Gegevens van de brug zullen worden gebruikt om een digitaal tweelingmodel en sensornetwerk te bouwen dat geavanceerde gegevensanalyse gebruikt om de prestaties van de brug in het echt te volgen. Het werk aan deze 3D-geprinte brug zal bijdragen aan de toekomst van veilige, efficiënte en datadriven engineering door het dagelijks gebruik van de brug te monitoren.

De brug zal media 2019 op de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam worden geplaatst.

Het persbericht over de realisatie van de brug met informatie over alle kunt u hier raadplegen.

Een video over de bouw van de brug is hier te bekijken.