Fysieke mallen vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de productie; ze kunnen echter duur en onhandig zijn. Om de efficiency te verhogen en afval/herbewerking te verminderen, hebben toekomstgerichte fabrikanten zich gewend tot laserprojectie voor mallen in toepassingen zoals assemblage, composietopbouw, lassen, verificatie en aanbrengen van verf.

Wat is laserprojectie?

Laserprojectie is een hulptool voor assemblage die een operator door het bouwproces leidt door het projecteren van een visuele mal op het werkoppervlak. Deze mal wordt direct gegenereerd uit een 3D CAD-ontwerpmodel, waardoor de informatie actueel en nauwkeurig is. Deze informatie wordt van tevoren gecreëerd en opgeslagen, zodat de operator van het systeem alle benodigde informatie beschikbaar heeft op het vereiste tijdstip. De laserprojector toont een laserbeeld op het werkoppervlak, waarmee onderdelen worden weergegeven voor lassen, plaatsen voor het boren van gaten, of andere assemblagebewerkingen. Gebruikers lopen snel en eenvoudig door het bouwproces terwijl ze de stappen doorlopen die voor hen worden weergegeven.

Een laserprojector creëert deze nauwkeurige beelden door het gebruik van zeer precies draaiende spiegels die de straal door de ruimte sturen. Bekende referentiepunten worden gelokaliseerd om een virtuele uitlijning te creëren van de projector op het coördinatensysteem van het onderdeel. Hiermee kan de projector zeer nauwkeurige projectiebeelden leveren. Deze spiegels stellen het systeem in staat om elk gewenst type onderdeelgeometrie te projecteren. Laserprojectie kan worden gebruikt om op gebieden van 2-15 m te projecteren, en als een groter volume is vereist, kunnen meerdere units samen worden gebruikt voor volledige dekking.

Wanneer wordt laserprojectie gebruikt?

Laserprojectie wordt gebruikt als de productie verhoogd moet worden, afval en herbewerking verlaagd moeten worden en de nauwkeurigheid moet worden verbeterd. De gebruiksvriendelijke software met de mogelijkheid om meerdere beelden tegelijk te geven, stelt gebruikers in staat om snel en efficiënt te werken. Een visueel laserbeeld kan niet per ongeluk ondersteboven of achterstevoren worden geplaatst, zoals wel het geval is bij een fysieke mal. Laserprojectie biedt een standaard workflow, zodat alle operators de taken volgens de instructies uitvoeren, waardoor het aantal menselijke fouten enorm wordt verminderd.

Laserprojectie is meestal vereist als fysieke mallen onhandig of onnauwkeurig zijn, assemblage-afwijkingen strikt zijn, en gebruikers een duidelijk assemblageproces nodig hebben, zonder verwarrende tekeningen. Laserprojectiesoftware leidt de operator door het bouwproces en geeft alle vereiste informatie op het juiste tijdstip zonder afleiding van buitenaf.

Laserprojectie kan eenvoudig worden gebruikt door personeel dat geen diepgaande technische training hoeft te volgen. De workflow is ontworpen voor zeer eenvoudig gebruik en vereist geen gecertificeerde metroloog of getrainde technicus.

 

Hoe kan laserprojectie het proces verbeteren?

Gebaseerd op informatie van enkele gebruikers van FARO’s TracerM, kan het precisiesysteem zeer nauwkeurige mallen weergeven die kunnen resulteren in 50% tot 75% reductie in bouwtijd en 80% tot 100% lagere herbewerkingskosten.

Projectie vermindert de behoefte aan meetlinten, fysieke mallen en matrijzen. Vaak zijn fysieke mallen duur om te maken, nemen ze veel ruimte in op de werkvloer, verslijten en beschadigen ze snel en moeten ze regelmatig worden geactualiseerd of vervangen.

De laserprojectie-informatie wordt volledig bewaard op een computer, waardoor de kosten voor het bouwen, onderhouden en wijzigen of helemaal vervangen van fysieke mallen bij technische wijzigingen worden geëlimineerd. Door de “zachte” gegevens kan de lasermal op elk moment zonder kosten worden geactualiseerd en gewijzigd.

Met virtuele gegevens kan elke projector een grote variëteit aan werktaken projecteren, dus één unit is compleet flexibel om met elk onderdeel te werken dat door de werkcel kan komen. Deze systemen hoeven niet uitsluitend bestemd te zijn voor specifieke onderdelen of taken en kunnen overal in de fabriek worden gebruikt.

Laserprojectie vermindert het aspect van menselijke fouten omdat alle operators dezelfde procedure volgen zoals aangegeven door het systeem. Fouten of verschillen tussen onderdelen, gebaseerd op verkeerde interpretatie van de operator, zullen worden geëlimineerd.