De analyse van archeologische gegevens vereenvoudigen

De archeologische site van Abousir (Egypte) in het zuidwesten van Caïro, is een belangrijk archeologische centrum vanwege zijn verschillende piramides die dateren tot drieduizend jaar voor Christus. De teruggevonden objecten zijn hierdoor vaak zeer breekbaar, waardoor het moeilijk wordt deze stukken weg te halen om ze te bestuderen.

Voor gegevens te verkrijgen van deze site, heeft Zdenek Marek, expert op vlak van 3D analyse, de FARO Freestyle3D gebruikt om de overblijfselen van deze site uiterst precies te digitaliseren. Deze manuele 3D laserscanner hoeft geen contact te maken met het te scannen object. Hierdoor wordt het meetproces sterk vereenvoudigd en is het van een hogere kwaliteit dan welke andere oplossing dan ook. Daarnaast zorgt de kleine vorm van de Freestyle3D ervoor dat hij zeer gemakkelijk te gebruiken en te vervoeren is, wat essentieel is voor archeologische sites die vaak moeilijk bereikbaar zijn. Het toestel is dan ook nog eens zeer robuust, wat de experts de garantie biedt dat hij optimaal gebruikt kan worden in situaties met verhoogde temperatuur of lichtintensiteit.

statues-egyptiennes-1-1024x682

statues-egyptiennes-2

Historisch patrimonium beschermen en renoveren

De FARO laserscanners bieden veel meer dan verhoogde 3D oplossingen. Zo heeft de vzw CyArk de technologie van FARO gebruikt om de collectie van Houghton Hall (VK) te beschermen. Dit gebouw, dat gebouwd werd in de jaren 1720 door de toenmalige eerste minister, beschikt vandaag over een grote collectie van schilderijen uit de 18e eeuw. Deze belangrijke erfenis kon beschermd worden dankzij de FARO Focus3D, een langeafstandsscanner die uiterst precies is en zorgt voor een kwaliteitsvolle digitalisering van de objecten.

De culturele erfenis van Houghton Hall is dan ook niet de enige die beschermd werd dankzij de FARO Focus 3D. Deze scanner werd ook gebruikt om het benedictijnerklooster van Rajhrad (Tsjechië) te renoveren. Dit klooster was enkele jaren nog in zeer slechte staat. Dankzijn de spitstechnologie van FARO, werden de muren van het klooster met grote precisie gescand om zo gerestaureerd te worden.

Télécharger-brochure-faro-focus