Dankzij haar innovaties heeft FARO de mogelijkheden van 3D Laser digitalisering enorm vergroot. De trend is om puntenwolken terug te brengen naar het midden van de documentatietoepassingen.

Ter plaatse digitaliseren en de puntenwolk direct op een laptop krijgen – dit is al lang de grootste wens van experts op het gebied van 3D laserscanning. Op dit moment moet men echter een heleboel voorbereidend bureauwerk verrichten om te kunnen scannen, omdat er anders geen bruikbare resultaten van de gescande voorwerpen verkregen worden. Met de nieuwe FARO® Scan Localizer is het vanaf nu mogelijk om scans ter plaatse te maken en met het materiaal dat daar aanwezig is een real time puntenwolk te maken.

faro-scan-localizer-accessoire-de-numérisation-de-pointe

De FARO Scan Localizer is vastgezet op het statief. Hij maakt een horizontale meting van 180 graden die helpt bij de real time positionering van binnenruimtes.

Een product dat in het statief van de laserscanner Focus3D geïntegreerd is, maakt voortdurend scans in 2D, en scant tevens de omgeving van het te meten oppervlak horizontaal, op ongeveer 180 graden. Het toepassingsgebied van die meting kan tot 20 meter ver reiken. Zo verkrijgt men een soort van referentiekader dat helpt om de verschillende scans te ijken om tot een puntenwolk te komen. Men gebruikt hier de ijkingsmethode Cloud-to-Cloud, die twee jaar geleden al in de software van de FARO SCENE geïntroduceerd werd.

“Ze maakt fysieke referentiepunten voor overlappende zones in binnenruimtes overbodig,” legt Oliver Bürkler, Director of Product Management bij FARO uit. Dit zou vooral voordelen opleveren ten opzichte van doeltreffendheid voor projecten met een hoog aantal individuele scans. “Wij nemen aan dat voor een project waarvoor meer dan 15 scans nodig zijn, de voordelen al significant zijn, ook op korte termijn. Voor bijvoorbeeld bepaalde indoor projecten zijn soms meer dan 100 scans nodig: dit apparaat is onmisbaar voor dergelijke projecten” verklaart Oliver Bürkler overtuigd. De FARO Scan Localizer kost als extra aanvulling op de FARO-laserscanner Focus3D (vanaf 2015 in productie) volgens de informatie die het bedrijf verstrekt ongeveer 15.000 euro.

HDR-integratie

FARO heeft een groot aantal innovaties op de markt gebracht die 3D laser digitalisatie nog verder verbeteren. Zo is er onder andere de integratie van High-Dynamic-Range (HDR) fotografie in de FARO-laser scanner Focus3D. Dat maakt het mogelijk om de resolutie van foto’s met grote verschillen in helderheid te verbeteren. De HDR-camera die in de modellen Focus3D X 130 HDR en 330 HDR foto’s van 170 megapixels aanlevert, heeft een maximaal contrast van 4 miljard op 1, hetgeen betekent dat de zones van verschillende helderheid ideaal kunnen worden afgebeeld.

Oliver Bürkler geeft een praktische case: “Klanten in de sector voor aanleg van leidingen kunnen zo in zowel donkere als lichte omgevingen de leidingen controleren en elke onregelmatigheid meteen ontdekken.”

scanner-laser-3D-de-FARO-HDR

De nieuwe modellen van de Focus3D laten toe om zelfs de kleinste details met ongekende helderheid vast te leggen.

Een grotere waarheidsgetrouwheid

Bij de nieuwe versie 6 van de FARO SCENE puntenwolk software merk je meteen dat het hier om een versie van hoog niveau gaat. De gebruikersinterface is volledig herzien en aangepast naar een praktische workflow. Het accent werd hierbij op simpel management en efficiëntie gelegd. Handelingen op workflowniveau zijn in verschillende, duidelijk herkenbare etappes opgedeeld en zijn op logische wijze met elkaar verbonden. Elke functie die de voorgaande versie reeds aanbood is vanaf nu beschikbaar als optie bij een specifieke etappe. Op die manier kunnen zelfs gebruikers zonder enige technische ervaring of opleiding het toestel snel en makkelijk hanteren.

“Bij de ontwikkeling van workflow gerelateerde instrumenten hebben wij gebruikelijke toepassingen gedefinieerd, en hebben deze dan volledig geautomatiseerd”, vertelt Oliver Bürkler. Zo dient de software als ondersteuning wanneer manuele interventie toch nodig is. Volgens de verantwoordelijke van de producten “blijft de nodige opleiding minimaal, wat betekent dat de leertijd voor nieuwelingen extreem kort is.” Indien men toch de oude gebruikersinterface wenst te gebruiken om specifieke problemen op te lossen, is het steeds mogelijk om naar die interface terug te keren.

Bovendien is de nieuwe technologie van de SCENE 6 ook erg interessant voor gebruikers. Ze geeft solide oppervlakken een nog betere beeldkwaliteit, zonder dat daarvoor meer handelingen nodig zijn. “Dit is vanaf nu perfect mogelijk,” legt Oliver Bürkler uit. De afbeelding van de puntenwolk wordt op deze manier een totale immersive virtual reality omgeving. Nieuwe functies laten bijvoorbeeld toe om de dichtheid van de puntenwolken te interpoleren op een muur om zo automatisch een doorlopend vlak te creëren (Closed Surfaces) vanuit een kader van puntenwolken. Bovendien worden kleuren in deze fase gehomogeniseerd, zodat hun volume en textuur veel meer waarheidsgetrouw weergegeven wordt. Dat betekent dat solide oppervlakken niet enkel door middel van alleenstaande meetpunten gevisualiseerd worden, maar waarheidsgetrouwer.

Les-«-Closed-Surfaces-»-sont-les-nouvelles-fonctions-de-rendu-de-la-version-6-actuelle-de

De “Closed Surfaces” zijn nieuwe functies van SCENE 6: van de meetpunten worden volumes gegenereerd waarmee de visualisatie geoptimaliseerd wordt.

Steeds meer in de cloud

Volgens FARO is met de nieuwe online opslagsoftware SCENE WebShare Cloud, het gebruik van zo’n hyperrealistische puntenwolk niet enkel meer voor experts. Via internet is het nu door iedereen makkelijk te gebruiken. Alle leden van een team hebben nu makkelijk toegang tot de documentatiegegevens, zonder dat ze daarvoor speciaal materiaal of software nodig hebben. Elke map is apart gecodeerd met nieuwe, betere encryptie mechanismen (AEC 256) zodat de hoogste beveiliging gegarandeerd is. Ondanks dat veel klanten de laatste jaren om veiligheidsredenen sceptisch tegenover de cloud waren, of omdat ze twijfelden aan de capaciteit om alle data vlot weer te geven, omdat er zo veel data is, wordt er toch meer en meer gebruik gemaakt van de cloud, volgens FARO.

De puntenwolken kunnen nu dus veel documentatietaken uitvoeren die voorheen enkel door computergestuurde tekenprogramma’s konden worden uitgevoerd. Het voordeel: Aangezien de puntenwolken complexe voorwaarden ter plekke kunnen reproduceren, kunnen klanten zich virtueel ter plaatse wanen en de omgevingsfactoren beter en directer ervaren en begrijpen.

Deze eigenschappen zijn nuttig voor grote klanten van FARO, zoals de autoconstructeur Volvo, dat afdrukken van al haar productie-installaties maakt, overal ter wereld, met de FARO scanner, en deze als basis gebruikt om nieuwe installaties te bouwen of nieuwe concepten uit te werken. Zo is dit bedrijf van mening dat puntenwolken de basis zijn van alle documentatietoepassingen, en computergestuurde tekenprogramma’s enkel maar goed zijn voor de virtuele planningsfase. Deze aanpak getuigt van een verschuiving in het paradigma, want vandaag de dag is het nog steeds normaal om puntenwolken in computergestuurde tekenprogramma’s in te voeren. Zo kan een IT-omgeving gemaakt worden, die een volledige 3D documentatie mogelijk maakt. Oliver Bürkler voorziet dat de toekomstige ontwikkelingen van FARO op dit concept gebaseerd zullen zijn.