De nieuwe generatie geautomatiseerde meetsensoren biedt de meest geavanceerde kwaliteitscontrole tegen minimale kosten voor integratie en infrastructuur

De FARO Factory Array Imager is een uiterst nauwkeurige scanner voor contactloze metingen, die met blauw laserlicht in enkele seconden miljoenen 3D-coördinaten op onderdelen meet en verwerkt – onafhankelijk van kleur, textuur, reflectie en omgevingslicht.

Gestructureerd licht en stereo-opnamen bieden nieuwe mogelijkheden bij de 3D-meting, 3D-inspectie en reverse engineering. Het nieuwe optische 3D-meetsysteem van FARO, de FARO Factory Array Imager, combineert beide methoden en completeert ze met een krachtige 3D-gegevensverwerking.

Door de combinatie van flexibiliteit, mobiliteit, snelheid en nauwkeurigheid, is de compacte en lichte FARO Factory Array Imager een ideale, maar ook betaalbare oplossing voor de vastlegging van 3D-gegevens of de reverse engineering van onderdelen en componenten in vele bedrijfssectoren, zoals automotive, lucht- en ruimtevaart, en de machine- en installatiebouw.

cobalt_use5


Maximale flexibiliteit

Grote productiebedrijven maken op veel plaatsen gebruik van 3D-meettechniek. Het is een economisch voordeel als een meetsysteem voor uiteenlopende taken kan worden ingezet. Met de FARO Factory Array Imager kan dat, dankzij de speciaal ontworpen behuizing met variabele montagemogelijkheden. Maximale flexibiliteit, omdat de objectieven eenvoudig zijn te verwisselen ten behoeve van het gewenste meetbereik en de gewenste resolutie.
Van mobiel gebruik op een statief tot vast gemonteerd boven een draaitafel en als 3D-meetsysteem op een robotarm – de uiterst flexibele FARO Factory Array Imager kan met elk van deze scenario’s uit de voeten. Voor het snel meten van zeer grote onderdelen kunnen bovendien meerdere 3D-meetsystemen virtueel aan elkaar worden gekoppeld.

SONY DSC


Ingebouwde processor

De FARO Factory Array Imager beschikt over een eigen processor voor de verwerking van de meetgegevens – een primeur in de industrie. Met de ingebouwde processor kan de FARO Factory Array Imager nauwkeurige puntenwolkgegevens berekenen, voordat deze naar de software worden gestuurd voor verdere analyse. Dankzij de ingebouwde verwerkingscapaciteit van de FARO Factory Array Imager wordt een consistente rekensnelheid bereikt – onafhankelijk van de andere taken die op dat moment worden uitgevoerd door de pc die voor de analyse wordt gebruikt. Dat vereenvoudigt de integratie in het productieproces, terwijl meerdere units centraal kunnen worden aangestuurd door één pc.

Combineren van meerdere Factory Array Imagers
De FARO Factory Array Imagers kunnen vrijwel onbeperkt met elkaar worden gecombineerd. Er kan een groot aantal FARO Factory Array Imagers gelijktijdig worden ingezet om gegevens van een object vast te leggen. Dat vergroot het gezichtsveld, vermindert de benodigde tijd voor de kwaliteitscontrole en verhoogt de productiviteit. Vaak is een configuratie met meerdere FARO Factory Array Imagers een voordeel: ze zijn enorm snel, nauwkeurig, betaalbaar, eenvoudig te integreren en te onderhouden – dit in tegenstelling tot de huidige, robotgebaseerde imager- of laserlijnsystemen.
Daarmee voldoet de FARO Factory Array Imager aan alle technische en bedrijfseconomische eisen die aan een modern meetsysteem voor de industriële productie worden gesteld en levert hij een efficiënte ondersteuning van de geautomatiseerde workflow.

CobaltArray_3_bearbeitet_edit


HDR (High Dynamic Range)

Met de HDR-functie kunnen donkere en lichte oppervlakken gelijktijdig worden gemeten, omdat de gegevens worden verzameld met behulp van verschillende belichtingstijden. De gebruiker kan een willekeurig aantal belichtingstijden instellen om het oppervlak volledig te bestrijken. Hij kan deze instellingen ook automatisch en betrouwbaar met de FARO Factory Array Imager berekenen en vastleggen. Op deze manier kunnen lichte en donkere oppervlakken en/of veelkleurige objecten met één scan nauwkeurig worden vastgelegd.

Automatische belichting
De automatische belichting zorgt voor de optimale belichting, zodat de gegevens altijd zo goed mogelijk worden vastgelegd. De optimale belichtingsinstellingen kunnen vervolgens worden opgeslagen en doorgegeven aan een inspectieprogramma. De volgende keer kan het instellen van de automatische belichting dan worden overgeslagen, waardoor het proces verder wordt versneld.

Stereocamera’s
Stereocamera’s zorgen voor een zo groot mogelijke nauwkeurigheid en bewaken tevens het systeem. Daardoor werkt het systeem binnen de specificaties en levert het tijdens elk meetproces zeer consistente scans.

Verbeterde stereomodus
Met de verbeterde stereomodus worden door de linker en rechter camera alle gegevens optimaal gecombineerd. Daardoor wordt het dekkingsgebied bij elke scan gemaximaliseerd. Daarmee behoren de problemen met de zichtlijn, waar andere imaging systemen wel vaak last van hebben, tot het verleden: wat een camera mogelijk niet ziet (door een zichtlijnprobleem), wordt gewoon geregistreerd door de andere camera. Daardoor zijn voor een inspectie minder opnamen nodig en wordt de inspectietijd dus verkort.

Verwisselbare lenzen
De verwisselbare lenzen zorgen bij een groot aantal toepassingen voor maximale flexibiliteit. Het systeem kan zo puntenwolkgegevens verzamelen van componenten en onderdelen met verschillende afmetingen en een verschillende afstand tussen de meetpunten (resolutie).
De lenskits zijn eenvoudig van het FARO systeem te verwijderen om ze te verwisselen.

Blauw licht technologie
De FARO Factory Array Imager gebruikt een blauwe led en digitale projectie voor een gestructureerd lichtpatroon met een hoge intensiteit. Deze techniek zorgt voor een uitstekend contrast, zelfs op donkere en glanzende oppervlakken.
De camera’s van de FARO Factory Array Imagers maken gebruik van het blauwe spectrum van het led-licht.
Daardoor wordt het omgevingslicht vrijwel geëlimineerd, zodat de lichtomstandigheden geen rol meer spelen. De led levert licht met een hoge intensiteit waardoor de belichtingstijd korter wordt. De digitale projector kan in enkele seconden door meerdere beeldprojecties gaan.