Dit artikel werd geschreven door Kelly Watt Regional Sales Director voor veiligheidsproducten bij FARO Technologies.

Ik heb recentelijk nog het plezier gehad om een week door te brengen met David Dustin, een expert in het digitaliseren en animeren van laserscandata voor de medisch-legale sector. Daarnaast is hij Algemeen Directeur van Dustin Forensics en lid van de raad van bestuur van de International Association of Forensic and Security Metrology (IAFSM). Dit project nam ons mee naar het eiland Guam, waar we verschillende producten van FARO konden gebruiken voor 3D documentatie en metrologie, alsook de verschillende software die ervoor beschikbaar was, als presentatie voor een klant.

Alle beelden en 3D modellen die hier gepresenteerd werden zijn echte misdaadlocaties die gesimuleerd werden. Voor dit project hebben we de FARO Focus3D X330 laserscanner, de nieuwe draagbare Freestyle3D X laserscanner en de SCENE Capture, de SCENE software van FARO (versie 5.5) gebruikt. We willen hierbij ook de politie van Guam en de leden van hun politielabo bedanken voor het opzetten van deze misdaadlocaties.

Eerst werd deze gesimuleerde misdaadlocatie gedigitaliseerd met de Freestyle3D X met vier scans, goed voor niet minder dan 1000 beelden in totaal. FARO targets werden in de locatie geïntegreerd. Deze maken deel uit van de workflow op vlak van digitalisering van de Freestyle3D. Het gebruik van deze targets vereenvoudigde het werk na het scannen en liet ons toe om gemakkelijk de verschillende scans samen te voegen. Het digitaliseren van de Freestyle gegevens vraagt veel minder tijd om te verwerken dan die van de Focus3D vanwege de grotere dichtheid van de puntenwolk en de grootte van de documenten. Hierdoor is de workflow zeer sterk vereenvoudigd.

We hebben daarna dezelfde misdaadlocatie gedigitaliseerd met de Focus3D X330 met 1:5 resolutie en drie maal de kwaliteit. Daarbij hebben we meerdere bolvormige Koppa targets gebruikt. Deze Koppa targets zijn gemakkelijk te transporteren en kunnen vanwege hun magnetische eigenschap zeer gemakkelijk vastgemaakt worden aan metalen vlakken zoals autodeuren, of zoals in deze gesimuleerde scene het geval was, een gemotoriseerde grasmachine. Deze targets worden ook aangeraden voor het analyseren van kogeltrajecten. Door het gebruik van deze targets kan de gebruiker de scans van de Freestyle3D combineren met die van de Focus3D aangezien de verzamelde gegevens de targets herkennen. Eén keer werd de data behandeld in twee afzonderlijke clusters, waarbij de gegevens van de Focus3D en de resultaten van de Freestyle3D X vergeleken werden. De vergelijking tussen de twee datasets van de Focus3D en de Freestyle3D X is te vinden in figuren 1 en 2.

Fig1

Figuur 1: Vergelijking van de scangegevens van een gesimuleerde locatie van een ongeval (bovenaanzicht). De verzamelde gegevens met de FARO Focus3D X links en die van de Freestyle3D X aan de rechterkant.

Fig2

Figuur 2: Vergelijking van de scangegevens van een gesimuleerde locatie van een ongeval (onderaanzicht). De verzamelde gegevens met de FARO Focus3D X links en die van de Freestyle3D X aan de rechterkant.

Vergelijking van de resultaten

Bij het vergelijken van de resultaten is het duidelijk dat de Freestyle3D X een zeer duidelijke gegevensverzameling geeft. De gegevens van de Freestyle3D zijn ook minder verstoord en beter gekleurd dan voorgaande versies van de Freestyle3D. De resultaten zijn te vergelijken met die van de Focus 3D en zijn in sommige goedverlichte ruimtes zelfs beter. Het unieke concept van de dubbele infrarode kleurencamera’s van de Freestyle3D X laat het toestel toe om gegevens te verzamelen vanuit twee verschillende hoeken, wat zorgt voor zeer zuivere en precieze beelden, met een verhoogde geluidsdemping (de Freestyle3D en de Freestyle3D X hebben een respectievelijke precisie van 1,5 mm en 1 mm). In combinatie met nieuwe visualisatiemiddelen en filteralgoritmes zorgt dit voor formidabele scanresultaten. Daardoor kan het toestel in verschillende situaties gebruikt worden. Figuren 3 tot 5 tonen verschillende voorbeelden van scangegevens van de Freestyle3D met en zonder de nieuwe filter.

Fig3

Figuur 3: Scangegevens van de Freestyle3D zonder filter (links) en met filter (rechts)

Verschillende functies zijn recentelijk toegevoegd aan de Freestyle3D en de SCENE Capture en de SCENE v5.5:

  • Een significante vermindering van scantijd: het digitaliseren van de gegevens duurde voorheen 210 seconden en is nu met 80 seconden verminderd (vermindering van 40%);
  • De mogelijkheid om puntenwolken in kleur of grijswaarden te scannen;
  • Een nieuwe visualisatie tool om de gebruiker nog realistischere beelden te geven;
  • Auto-levelling en met een muisklik kan men eenvoudig navigeren in SCENE;
  • Een automatische flash-modus die de geïntegreerde LED’s activeert naargelang de lichtsituatie. Dit gebeurt met een langzaam ritme om de stabiliteit van de scan te garanderen en de prestaties te verbeteren;
  • Een nieuwe en verbeterde puntenfilter die toelaat het geluidsniveau sterk te verminderen (tot 40%) alsook dat hetzelfde object gescand kan worden van op een verschillende afstand. Ook verwijdert het punten op een lange afstand indien er betere punten beschikbaar zijn op een korte afstand;
  • Een gedetailleerd scanrapport dat ook in PDF afgedrukt kan worden;
  • Een optionele kalibratieplaat van het NIST (figuur 6). Daarnaast beschikt de nieuwe Freestyle3D X over een IP52 bescherming en biedt een precisie van 1mm.

Fig4

Figuur 4: trap gescand met de Freestyle3D. Links de scangegevens zonder verbeterde puntenfilter en rechts met verbeterde puntenfilter.

Fig5

Figuur 5: Duiktas gescand met de Freestyle3D. Links de scangegevens zonder verbeterde puntenfilter en rechts met verbeterde puntenfilter.

Fig6

Figuur 6 : Certificaat van traceerbare calibrage NIST