Waterkrachtturbines werken voortdurend om waterkrachtenergie om te zetten naar elektriciteit en zorgen zo voor een groot deel van de huidige hernieuwbare energie. Na lang gebruik kunnen de verschillende onderdelen van de turbines echter beschadigd raken, hetgeen het algemene rendement van de waterkrachtcentrales vermindert.

Het gebruik van de Laser Tracker in deze omgeving is erg veelzijdig. Het gebruik gaat van technische ondersteuning voor de installatie en de renovatie van de turbines en de finale verificatie van de motoren tot het minutieuze onderhoud op vlak van quality control. De specifieke context om metingen uit te voeren in waterkrachtcentrales vraagt aandacht en voorzichtigheid, waarbij een hoge precisie noodzakelijk is. De operatoren kunnen geconfronteerd worden met trillingen van de turbines in de bestaande motoren, stoffige omgevingen en een lang gebruik van coördinatie- en evaluatiesystemen en grote machines. Ook moeten ze rekening houden met de eventuele aanwezigheid van andere werknemers op de werkvloer. De volgende voorbeelden tonen verschillende toepassingen waarbij de Laser Tracker in de waterkrachtindustrie kan worden gebruikt

1. Inspectie en 3D documentatie van torens, turbines en rotorbladen

3-tracker-turbine

2. Uitlijnen van turbines

alignement-piece-hydroelectricite-faro-laser-tracker

Voor een optimale productie en uitlijning van deze complexe onderdelen zocht de firma Andritz Hydro GmbH naar oplossingen voor metingen die binnen hun maatstaven vielen en die snel gemaakt konden worden.

Lees de case study: Een totale meetoplossing voor de productie van complexe turbines te optimaliseren.

3. Reverse engineering van de pijpleidingen voor oliekoeling

laser-tracker-centrale-hydroelectrique

Vanwege een moderniseringstraject van hun turbines in hun waterkrachtcentrales van Montagnes Rocheuses, zocht Oglethorpe Power Corporation naar een middel om de algemene duur van het project te verminderen. Door de FARO Laser Tracker te gebruiken voor uitlijning en reverse engineering, kon sterk worden bespaard op het aantal werkuren. Daarnaast konden ook preciezere en betrouwbare meetresultaten worden voorgelegd.

4. Installatie en verificatie van onderdelen

buzzui

Voor de constructie van een nieuwe waterkrachtgenerator moet men zorgen dat alle onderdelen naadloos kunnen worden geïntegreerd in andere reeds geïnstalleerde onderdelen zoals hogedrukpijpleidingen, aspiratiekegels en andere leidingen. Zo wordt de Laser Tracker gebruikt voor het assembleren, positioneren en in dienst stellen van alle onderdelen om op deze manier de unit perfect te centraliseren en correct te plaatsen ten opzichte van de vaste leidingen.

Renovatie van een waterkrachtcentrale

centrale-hydro-faro-scanner-laser-3D-electricite

Om aan verschillende behoeftes te kunnen voldoen, worden andere producten gebruikt bij waterkrachtcentrales. Een voorbeeld hiervan is de FARO Laser Scanner. Het volgende voorbeeld toont hoe deze gebruikt is voor een waterkrachtcentrale.

De waterkrachtcentrale van Eglisau werd in 2012 volledig gerenoveerd. De voorgevel, die geclassificeerd staat als een historisch monument, werd ook niet vergeten. Spijtig genoeg bestond er geen enkel plan meer van deze gevel, terwijl deze bij een renovatieproject net noodzakelijk zijn.