3D digitalisatie is een technologie die steeds populairder wordt in een groot aantal sectoren. Lange tijd bleef deze technologie beperkt tot een kleine kring professionals, maar werd langzaamaan steeds bekender bij het grote publiek en kwam talloze malen in de media. Net zoals 3D-printing, worden er voor 3D laserscanners steeds nieuwe toepassingen gevonden en vinden ze hun plaats in belangrijke gebeurtenissen of in innovatieve projecten zoals het maken van een 3D model van een mummie, het analyseren van de aanslag in San Bernardino, het digitaal conserveren van de Mont Saint Michel, of het digitaliseren van de Nikè van Samothrake in het Louvre… In deze blog hebben we een reeks van 16 ongewone materialen die gedigitaliseerd kunnen worden met 3D laserscanners.

Organen

Organen

In het kader van een multidisciplinair onderzoeksproject werkt de Université François Rabelais in Tour aan een virtuele dissectie van vezels van menselijke hersenen en gebruikt hiervoor de FARO ScanArm. Lees er meer over in de case study: virtuele dissectie van de menselijke hersenen dankzij de FARO ScanArm.

 

Mousse

mousse

De FARO Edge ScanArm HD levert snelle, precieze en contactloze metingen om Lear te helpen om te voldoen aan de stijgende vraag naar mousse voor autozetels.

 

Mummie

img2_us_1311_iis-ict

De bezoekers van het Museum van Stockholm kunnen een echte Egyptische mummie zien aan de hand van een virtuele autopsie die drie verschillende digitalisatietechnologiën met elkaar combineert om een nieuw niveau aan realisme te kunnen tonen.

 

Ijs

img1_1301_us_eisriesenwelt

Dit project bestaat uit de 3D visualisatie van een uniek grottenstelsel van internationaal belang aangezien het over de grootste ijsgrot ter wereld gaat: de grotten van Eisriesenwelt zijn de meest bekende ijsgrotten die gesitueerd zijn nabij de Werfen in Oostenrijk.

 

Kunst: beelden en schilderijen

numerisation-victoire-de-samothrace-faro-scanarm-1s

De Nikè van Samothrake van het Louvre is, na een grondige restauratie, nieuw leven in geblazen. Dankzij een 3D model dat aan de hand van de FARO ScanArm werd opgesteld, kent men de kleinste details van dit symbolische beeldhouwwerk.

 

Textiel

“Die Traumdeuting” van Scanlab op Vimeo

ScanLAB Projects en Brigitte Stepputis, hoofd Kledij bij Vivian Westwood, hebben recentelijk deze video gemaakt die een modeshoot toont zonder enige fototoestellen. De shoot werd gerealiseerd met de FARO Laserscanners om met een grote precisie de oppervlaktes van de modellen, de stoffen en de omgeving te kunnen tonen.

 

Beenderen

forensic-faro-arm

Een team van technici van de Idaho State University hebben beenderen van arctische zoogdieren gedigitaliseerd en gefotografeerd om deze te kunnen toevoegen aan het Virtual Zooarchaelogy of the Arctic Project (VZAP).

 

Fossielen

Het Smithsonian Institute heeft verschillende objecten van haar collectie gedigitaliseerd met een 3D scanner. Elke gebruiker die beschikt over een 3D printer kan nu een skelet uitprinten van verschillende prehistorische dieren of een model maken van het vliegtuig van de gebroeders Wright die de eerste gecontroleerde en gemotoriseerde vlucht hebben uitgevoerd in de geschiedenis van de luchtvaart. Deze 3D modellen kunnen online geconsulteerd worden op het platform “Smithsonian X3D” en daar ook gedownload worden.

 

Menselijke huid

Hout

violon-scanarm

Wat is uw reactie als 20 violen uit de jaren 1730 plots beginnen te spelen midden in de stad? U probeert te begrijpen hoe die instrumenten nog steeds zo een prachtige sonoriteit kunnen hebben. Geen twijfel dat geen enkele persoon deze violen, die tot 2 miljoen dollar kosten, zou willen aanraken met een mechanisch toestel die de lak zou kunnen beschadigen.

Zwarte verf en donkere oppervlaktes

ht

De FARO Edge ScanArm HD combineert de nieuwe 3D FARO Laser Line Probe HD met de meetarm van de FARO Edge. Dankzij enkele nieuwe functionaliteiten kunnen de gebruikers verschillende oppervlaktes digitaliseren, ongeacht het contrast, de reflectie of de complexiteit van de objecten. Daarnaast is er ook geen specifieke deklaag of positie nodig.

Bekijk hier de video.

 

Meteoriet

fpss_mdm3

Meer weten klik hier

 

Aarde

img1_us_1211_agpsomaliland_fr

Een site met rotsschilderingen die dateert van het Neolithicum gesitueerd in Somaliland is gedigitaliseerd tot een 3D model dankzij de FARO Focus 3D, om op deze manier wetenschappelijke studies en het toerisme te bevorderen.

 

Gips

Doc North en FATHOM hadden het idee om een meer esthetische en technologische vorm van chirurgisch gips maken om op deze manier het meten van een gebroken been tot een positieve ervaring om te vormen. De FARO Edge ScanArm HD speelde hierbij een grote rol om dit resultaat te bereiken.

 

Gewapend staal en andere metalen

retroconception-automobile-indikar-bras-de-mesure-scanner-faro-c2

Precisie is uiterst belangrijk bij het personaliseren van de carrosserie van wagens, of het nu is voor autosalons of voor het te pantseren. Voor IndiKar is de precisie en de kracht van de FARO Edge ScanArm HD net wat ze nodig hadden.

 

Bloedsporen

scanner-laser-3d-faro-forensics-1

Op vlak van legale geneeskunde is het kennen van de oorsprong van bloedsporen nodig om te kunnen vaststellen wat er gebeurd is op een misdaadlocatie.