Ingenieurs in de 3D realisatie in Kentucky hebben een deel van de “Big Bat Cave” met 3D laserscanners exact nagemaakt. Een bijkomende moeilijkheid bij dit project was dat zelfs overdag er bijna geen licht in de grot komt en de grot zelf vaak zeer nauw is.

De “Big Bat Cave” is voor speleoloog en natuurliefhebbers een trekpleister. De geschiedenis van deze locatie is zeer levendig, men vindt hier zeldzame rivierkreeften, krekels en vleermuizen. De natuurdienst heeft zich “Kentucky Karst Conservancy” genoemd en betrouwbare partners gevonden in de ingenieurs van QK4 in Louisville.

Deze experts zoeken achter nieuwe manieren om data te winnen door metingen, een daarvan zijn metingen aan de hand van 3D laserscanners. De ingenieurs ruilen hun klassieke meetmethodes met de FARO Focus3D x 130 Laserscanner en begonnen het grottenstelsel van de “Big Bat Cave” systematisch digitaal en driedimensionaal te scannen. Een spannend en toekomstig experiment dat ingenieur Ben Shinabery stap voor stap verklaart.

Deze driedimensionale metingen worden vanuit verschillende standpunten gedaan op specifiek gedefinieerde referentiepunten. Per opstelling heeft de laserscanner rond de acht minuten nodig, waarbij hij in een radius van 360° bijna een miljoen punten per seconde scant. De onderzoekers bekomen op deze manier puntenwolken die verder op een computer geanalyseerd en verwerkt kunnen worden. Hiervoor was de FARO SCENE-software een middel bij uitstek om deze driedimensionale modellen te maken. Meter voor meter werkte het team zich door de grotten, vaak ook door zeer nauwe gangenstelsels.

In deze nauwe en donkere omgeving kwamen de voordelen van de FARO FOCUS3D X 130 laserscanners duidelijk naar voor: het toestel is klein en licht, gemakkelijk op te zetten en af te breken en kan daarnaast probleemloos getransporteerd worden doorheen de gangen. Het contactloos scannen geeft een zeer getrouwe weergave en uiterst precieze data. De eerste resultaten zien er reeds positief uit. Projectleider Ben Shinabery: “Nu kan ieder deze 3D-modellen gebruiken voor een wetenschappelijke analyse, of ze nu studenten, wetenschappers of adviseurs zijn.”

Kentucky is een gebied met veel verschillende grottenstelsels, Zo bevindt zich hier onder andere het Mammoth Cave National Park, de bekendste grot ter wereld. Toch heeft ook het kleine broertje in Breckinridge Kentucky haar aantrekkingskracht, zoals het volgende project aantoont. Het belangrijkste doel is om het huidige model van de grot te bewaren en te beschermen. Een eerste indruk van het 13,9 mijl lange grottenstelsel, dat reeds gemaakt werd, kunnen mensen door middel van een “Flythrough” bezoeken.

De FARO Cobalt 3D Imager is een draagbare contactloze Coordinate Measuring Machine (CMM) met een ingebouwde processor die de verschillende workflows stroomlijnt en de kosten verlaagd voor producenten. Cobalt kann data in hoge resolutie scannen van onderdelen, machines en industriële processen door miljoenen punten te registreren in enkele seconden tijd. FARO Cobalt 3D Imager is ideaal voor de productieomgeving en kann gemakkelijk manueel of volledig geautomatiseerd gebruikt worden.