faro-laser-tracker-vantage-side

In veel bedrijfstakken, waaronder de automotive industrie en luchtvaart, moeten driedimensionale kenmerken van objecten nauwkeurig worden gemeten. Een manier die hiervoor steeds populairder wordt, is het gebruik van de laser tracker, een apparaat dat voor het eerst aan het einde van de jaren 80 werd geïntroduceerd.

Extra nauwkeurig
Zoals de naam suggereert, meet de laser tracker 3D-coördinaten door een laserstraal te volgen (‘track’) naar een retroreflectief doel dat tegen het betreffende object aan wordt gehouden. Laser trackers kunnen objectkenmerken zowel van heel dichtbij meten als op een afstand van maar liefst 60 meter en hebben een enkelpuntsnauwkeurigheid tot ca. 25 micrometer (0,001 inch) op een afstand van enkele meters. Trackers verzamelen coördinaatgegevens met hoge snelheid en vereisen slechts één gebruiker. Zij bieden betere methoden voor het meten van coördinaten en maken geheel nieuwe productiemethoden mogelijk.

Functie in het productieproces
Trackers worden door diverse bedrijven in steeds verschillende productiefasen gebruikt, bijvoorbeeld voor het controleren van de bewegingen van een freesmachine, voor periodieke inspectie van productiegereedschappen zoals lasmallen maar natuurlijk ook voor ruwe beginproducten en de eindproducten. De tracker ondersteunt de productie van een productiegereedschap door uitlijnkenmerken zoals gaten, pennen of randen te vinden. Daarna ondersteunt de tracker de periodieke inspectie van de afmetingen, contouren en kenmerken van het gereedschap.

Direct regelen van mechanische apparaten
Een nog geheel nieuwe toepassing van trackers in de productieomgeving is het direct regelen van mechanische apparaten zoals freesmachines. Door het regelen van de beweging van deze machines, zorgt de tracker ervoor dat de uiteindelijk geproduceerde delen voldoen aan de specificaties, waardoor het productieproces wordt versneld en afval en redundante testen worden geëlimineerd. Tot niet-productiegerichte toepassingen van trackers behoren het nauwkeurig uitlijnen en vervaardigen van grootschalige structuren zoals elektrische turbinegeneratoren en deeltjesversnellers.

De FARO Laser Tracker
De FARO Laser Tracker is de best verkochte laser tracker ter wereld. FARO heeft altijd een toonaangevende rol gespeeld op het gebied van laser tracker technologie. In 2005 werd de laser tracker van FARO de eerste en enige echte tracker met alleen ADM, uitgerust met XtremeADM technologie, waardoor metingen met hoge snelheid werden toegevoegd aan de geavanceerde, baanbrekende technologie van FARO.

Hierdoor is deze laser tracker het eenvoudigste en meest veelzijdige ADM-systeem dat momenteel beschikbaar is, waardoor u zowel statisch als dynamisch kunt meten. Als zelfs nog hogere nauwkeurigheden nodig zijn, biedt FARO ook een laser tracker die op twee wijzen kan worden gebruikt (XtremeADM en Interferometer), waardoor het systeem het meest nauwkeurige en flexibele laser tracker systeem van FARO is.

Meer informatie kan u vinden op de nieuwe website voor de FARO Laser Tracker.