mobile_mapping_3-1

 

Mobile Mapping is een essentieel onderdeel van moderne 3D-documentatie. Een mobile mappingsysteem integreert draadloze sensoren en gesynchroniseerde navigatie. Het is een krachtige toepassing voor het op grote schaal verzamelen van 3D-informatie, bijv. het in kaart brengen van wegen of stadsmodellen in 3D. Omdat beschikbare mobile mappingsystemen een grote investering vereisen van tot wel € 1.000.000, geeft deze blog een manier om een 3D laserscanner met minimale investeringen in een mobile mappingsysteem te veranderen.

 

Enkele extra’s nodig…

Om een 3D laserscanner  in een mobile mappingsysteem te veranderen zijn er extra onderdelen nodig. Het belangrijkste subsysteem van een mobile mappingsysteem is naast de Focus zelf een traagheidsnavigatiesysteem (inertial navigation system, (INS)), dat een positie en oriëntatie van de scanner levert. Dit is door elk INS-systeem te gebruiken dat vandaag op de markt beschikbaar is. Daarnaast heb je natuurlijk ook de software nodig om de mobile mapping op te laten draaien, sommigen zijn zelfs verkrijgbaar in een handige app. Uiteindelijk heb je dan ook nog een flatform nodig om alle onderdelen op te bevestigen en een voertuig om voort te bewegen.

 

Nu nog enkel kalibreren…

Het belangrijkste om nu een perfecte scan te hebben van je omgeving is dan ook het kalibreren. Een eenvoudige manier om het systeem te kalibreren is het scannen van een gebied vanuit twee verschillende richtingen. Terwijl de INS de positie en oriëntatie van het voertuig bepaalt, zijn de positie en oriëntatie van de scanner in verhouding tot de INS onbekend. Omdat het middelpunt van de scanner nooit hetzelfde is als het middelpunt van het INS, zijn beide scans onderling verschillend. Uiteindelijk is het verschil tussen de twee scans nu twee keer het verschil tussen één scan en het echte object.

Omdat het echte object niet beschikbaar is, wordt één van de twee scans beschouwd als de “echte” en foutvrije scan en daarom als referentie. Met het registreren van de tweede scan aan de referentiescan zijn de transformatieparameters twee keer de parameters voor verschuiving en rotatie van de scanner ten opzichte van de INS. Let erop dat de registratie niet met de hele puntenwolk uitgevoerd moet worden, maar met referentiepunten langs een profiellijn.

 

…en je mobile mapping station is klaar voor gebruik!

Zo is een 3D laserscanner een zeer kostenbesparend alternatief. Er zijn inderdaad wat extra onderdelen nodig, maar in totaal zit je toch een heel stuk onder de miljoenenprijs voor een echt mobile mapping station. Daarnaast is het ook nog eens multifunctioneel aangezien het toestel ontmanteld kan worden en weer als een gewone 3D scanner gebruikt kan worden. Doe-het-zelf mobile mapping kan enorm veel extra waarde toevoegen aan een 3D laserscanner en kan heel eenvoudig veranderd worden met een in verhouding lage investering. Hiermee kan de gebruiker op grote schaal 3D-gegevens verzamelen en heel efficiënt werken in de buitenlucht.