FARO 3D Freestyle

 

3D scanning is reeds een hele tijd een vaste waarde geworden in veel sectoren. Bedrijfstakken zoals bouw, civiele techniek, interieurontwerp en BIM zijn afhankelijk van betrouwbare, snelle en nauwkeurige gegevens. Informatie en ruimtelijke referentie zijn tijdens alle fasen van landmeet- en bouwprojecten van cruciaal belang. Hiervoor worden dus vaak 3D scanners gebruikt om een zo correct mogelijke weergave te hebben. Deze scanners hebben een revolutie ontketend in deze sectoren op het gebied van efficiëntie. De nieuwe trend van draagbare 3D scanners is de volgende stap in deze (r)evolutie om een totaaloplossing te bieden.

Dat hoekje daar…

Bij renovaties moet vaak het hele gebouw gescand worden om de renovatieplannen te kunnen vervolledigen. Vaak zijn er in gebouwen altijd wel een paar ruimtes die moeilijk te scannen zijn met alleen een 3D scanner op statief, aangezien er niet genoeg ruimte is om hem te plaatsen of je te vaak het statief moet verplaatsen. In samenwerking met een draagbare scanner is dat geen enkel probleem. Deze past eenvoudig in je hand en is zo compact dat deze zelfs op de moeilijkste plekjes kan komen. In samenwerking met de 3D scanners op statief zijn ze dus het perfecte team om elk klein hoekje te scannen en een helder totaalbeeld te krijgen.

 

Kleiner en compacter

Bijkomend voordeel van een draagbare scanner is het feit dat… hij draagbaar is. Hierdoor verkleint men de opbergruimte en het gebruiksgemak. Als deze samen gebruikt wordt met een 3D scanner op statief is het maar een kleine moeite om deze draagbare scanner ook mee te nemen. Deze compacte scanners zorgen voor een groter gebruiksgemak bij het scannen en ook bij het gebruiken in krappe ruimtes zoals machinekamers waar veel nauwe plaatsen zijn. De scanner hoog tillen is vanwege het lichte gewicht ook geen enkel probleem.

 

Kleiner apparaat, even goede specificaties

De volgende vraag die bij verschillende mensen kan opkomen is of de specificaties van de draagbare scanner wel voldoen aan dezelfde maatstaven als de 3D scanners op statief. Geen enkel probleem! Een voorbeeld is de FARO Scanner Freestyle 3D, die kan tot op een afstand van 3 meter en legt tot 88.000 punten per seconde vast met een nauwkeurigheid van minder dan 1,5 mm. Met het zelfcompenserende optische systeem waarvoor patent aangevraagd is, kan de gebruiker zonder opwarmtijd direct beginnen met scannen, wat tijd bespaart. Hij is dus perfect alleen te gebruiken indien een kleinere ruimte gescand moet worden.

 

Draagbare scanners zijn de volgende stap in de 3D (r)evolutie

Sinds lange tijd staat vast dat 3D scanners gezorgd hebben voor een ware revolutie in de bouwsectoren en voor reconstructies. Door op een korte tijd een specifiek beeld te kunnen vormen biedt dit alleen maar voordelen voor de sectoren die ze gebruiken. Draagbare scanners zijn logischerwijs de volgende stap in deze revolutie. Als deze twee scanners samenwerken zijn ze een perfect team.