FARO Laser Scanner Focus3D X 330 voor scheepsbouw

Sneller, nauwkeuriger en vooral veel gemakkelijker, 3D-laserscanners hebben het allemaal. Terwijl men vroeger dagen, weken of zelfs maanden bezig was met allerlei meetinstrumenten, kan het documenteren van complexe 3D-omgevingen nu bijna op één, twee, drie. Dat is natuurlijk ietwat overdreven, maar het verschil tussen traditionele methoden en 3D-laserscanners blijft indrukwekkend. En dat begint iedereen stilaan te begrijpen

All-in-one

Een 3D-laserscanner doet hetzelfde als vijf of meer traditionele meettoestellen samen. En doen dat zelfs beter. Traditionele metingen werden uitgevoerd met stalen meetbanden, pianodraad, schietlood, digitale camera’s, laserafstandmeters en totaalstations. Deze arbeidsintensieve en tijdrovende bezigheid leverde meestal zo’n duizend afzonderlijke meetpunten op. Een scan legt daarentegen in enkele minuten miljoenen meetpunten vast en elimineert bovendien menselijke factoren en fouten. Minder gedoe voor meer resultaat.

 

Met de snelheid van het licht

Net zoals laserafstandsmeters werken laserscanners contactloos. De laserscanner zendt een straal infrarood laserlicht uit, registreert de energie die wordt teruggekaatst naar de scanner en bepaalt zo de afstond tot een object en plaatst een punt in een 3D-ruimte. Dat kan op twee manieren: met time-of-flight-systemen of faseverschuivingssystemen.

De time-of-flight-systemen, of pulsmeetsystemen, baseren hun afstandsmetingen op de snelheid van het licht. De scanner berekent de afstand tot het oppervlak door te meten hoe lang het duurt voordat het weerkaatste licht teruggekeerd is. Faseverschuivingssystemen werken op dezelfde manier, maar meten niet de snelheid van het licht maar het verschil tussen de frequentie van de uitgezonden en teruggekaatste straal. Dit systeem is meestal nog sneller en nauwkeuriger dan time-of-flight-berekeningen.

 

Net echt

Het geheim van een 3D-scanner? Zijn draaiende kop. Dankzij die kop kan de scanner hele gebieden aftasten en miljoenen meetpunten registreren om een 3D-beeld te creëren. Hoe langzamer de scanner draait, des te gedetailleerd het beeld. Trager draaien betekent meer punten en dus meer details. Tegelijkertijd slaat de scanner de coördinaten van het 3D-beeld op. Dat maakt het samenvoegen van meerdere scans uit verschillende perspectieven mogelijk. Samengevoegd zorgen miljarden meetpunten voor een uiterst gedetailleerd beeld van de meest complexe ruimtes. Net echt.

 

One for all

Politieagenten, inspecteurs met gele helmen of rubberen laarzen en architecten met stijlvolle schoenen: de 3D-laserscanner wordt gebruikt voor uiteenlopende sectoren en toepassingen. Gedetailleerde beelden zijn handig voor reconstructies van een plaats delict, het onderhouden van complexe netwerken van gas- en olieleidingen of het stroomlijnen van fabricageprocessen. Maar ook het restaureren van monumenten of verbouwingen wordt gemakkelijker wanneer nauwkeurige 3D-beelden virtueel beschikbaar zijn. Voor ieder wat wils dus.