Van traditioneel bouwplan naar het Building Information Model

Alles wat je moeten weten over BIM

Een prototype maken van een gebouw? Kon het maar! In de bouwsector zijn het prototype en de eigenlijke constructie hetzelfde, met het risico op fouten of aanpassingen op het moment zelf, waardoor ook de kosten en de projectduur kunnen oplopen.

Building Information Model, kortweg BIM, komt tegemoet aan de behoefte om hier iets aan te doen. BIM gaat veel verder dan CAD-design. Het steekt het designproces in een compleet nieuw jasje door aan de hand van moderne technologie een pak informatie te verbinden aan een virtueel 3D-model. Alvorens aan de eigenlijk bouw te beginnen zorgt BIM ervoor dat je het gebouw tot in de puntjes kent en begrijpt.

Hoe dat precies in z’n werk gaat, lees je hier!

Dat is nog eens een plan!
Eén van de grootste voordelen van BIM is de mogelijkheid om 3D-weergaven te creëren. Die zijn een heel stuk makkelijker te begrijpen dan traditionele bouwplannen. Vooral bij complexe constructies of ingewikkelde plannen met bogen en gewelven, is dat erg handig. Mooi meegenomen is het gegeven dat de beelden erg realistisch zijn. Ze helpen je dus bij het ontwerpproces door je een realistisch idee te geven van het eindresultaat. Iedereen, van ervaren architect tot opdrachtgever begrijpt in één oogopslag hoe het bouwwerk er effectief uit zal zien.

Raam naar beneden, deur naar boven

Met BIM breng je alle mogelijke informatie over het bouwwerk samen op één centrale plaats. In tegenstelling tot traditionele of zelfs CAD-plannen repliceert een BIM-model elke aanpassing automatisch naar alle verschillende views. Dit vermindert het risico op fouten aanzienlijk. Bovendien heeft dat het voordeel dat als je een deur verplaatst, je gelijk ook kan zien hoe dit er bijvoorbeeld op het vloerplan uitziet. Je kan dus naar hartenlust experimenteren, aanpassingen maken en verschillende opties met elkaar vergelijken. Dit maakt optimalisatie van de plannen een stuk eenvoudiger, waardoor je tijdens het bouwen niet op verrassingen stuit. Op die manier bespaar je tijd én geld.

Wat staat er eigenlijk niet in?
Als we zeggen alle mogelijke informatie, bedoelen we ook echt alle mogelijk informatie. Want naast voor de hand liggende informatie met betrekking tot bouwplannen biedt BIM ook ruimte om bijvoorbeeld vluchtroutes te simuleren en zelfs te berekenen hoeveel materiaal en mankracht er exact nodig zijn. Daarnaast behoren ook een gedetailleerde planning en uitgebreide kostenraming tot de mogelijkheden.

Constructie van de toekomst

BIM is zo veel meer dan software. Het gaat om een werkwijze die alle aspecten van het bouwproces verenigd. Met BIM werken alle betrokkenen van architect en ingenieur tot aannemer, fabrikant en klant, met één en hetzelfde plan. Dit vermindert uiteraard het risico op contradicties en discussies, maar vraagt op zijn beurt ook om een andere aanpak en nieuwe protocollen met betrekking tot bijvoorbeeld het delen van gevoelige informatie.