Wat is de impact van 3D printen op het milieu?

Lichtere onderdelen, kortere productietijden, minder kans op fouten, … de ontwikkeling van 3D-technieken heeft heel wat voordelen voor bedrijven. Maar is het wel allemaal rozengeur en maneschijn? Hoe zit het bijvoorbeeld met de ecologische impact? Laten we eens wat dieper inzoomen op de effecten van 3D-printen op het milieu.

Hoezo afval?
In tegenstelling tot wat je zou denken, wil 3D-printen niet noodzakelijk zeggen dat er veel minder afval wordt geproduceerd. 3D-printers bestaan in allerlei maten en gewichten en elk model heeft z’n voor- en nadelen. Zo durven inkjet 3D-printers tot 40% van hun inkt te verkwisten en produceren ze heel wat restafval. CSIRO Australia daarentegen slaagt er bijvoorbeeld in om het restafval aan titanium met 90% te verminderen bij de productie van haar vishaken. Lang niet mis, zeker gezien het intensieve proces voor de ontginning van titanium uit erts. Alles staat of valt met de initiële materiaalkeuze. Als je bijvoorbeeld al begint met het plastic als grondstof te gebruiken dat tegenwoordig in elke oceaan talrijk rondzwemt dan ben je al goed op weg.

Welke uitstoot?
Als je producten lokaal kan maken, hoeven ze niet de hele wereld rond te vliegen of varen. Daarentegen is transport slechts goed voor een klein deel van de totale prijs die het milieu betaalt. Veel belangrijker zijn de emissies die de printers zelf uitstoten. Vooral bij plasticsoorten die gesmolten worden, bestaan er risico’s voor de gezondheid. Hoewel grote productiefaciliteiten doorgaans aangepaste ventilatie- en beschermingsmogelijkheden hebben, is dit bij kleinere bedrijfjes niet vaak het geval. Hier is het dan ook erg belangrijk dat de printer in een aparte en goed geventileerde ruimte wordt geplaatst. Wellicht dat hier in de toekomst oplossingen voor gevonden worden zoals ingebouwde ventilatie of gesloten printers.

Energievreters, wie?
En dan is er nog het energievraagstuk van de printers zelf. Traditionele technieken hebben bijvoorbeeld al de kans gehad om te optimaliseren met als gevolg dat ze erg energie-efficiënt zijn terwijl 3D-printers vaak echte energievreters zijn. Boosdoener hier is het printproces zelf dat heel wat tijd in beslag neemt waardoor de machine lang moet draaien en ook het smelten van bijvoorbeeld plastic door middel van hitte of laser slorpt heel wat energie op. Naarmate de techniek zich verder ontwikkeld zal de snelheid wellicht wel toenemen en daar staat tegenover dat het energieverbruik dan afneemt. Daarnaast kan ook gekozen worden voor lokaal geproduceerde, duurzame energie van windmolens of zonnepanelen.

In conclusie, 3D-printen kán een groenere oplossing zijn maar veel hangt af van het gebruikte materiaal, het soort printer en de frequentie. Een inkjet 3D-printer is bijvoorbeeld energie-efficiënter wanneer je die meerdere elementen tegelijk laat printen. Een zogenaamde FDM 3D-printer produceert dan weer heel wat minder afval en is vooral geschikt voor kleine oplages of unieke stukken. Het is dus zaak om naar 3D-printen te kijken als één van de vele mogelijke opties en een doordachte keuze te maken afhankelijk van de situatie.