Reverse engineering

Hoewel de term je wellicht doet denken aan allerhande namaakproducten, heeft reverse engineering veel meer om het lijf dan simpelweg producten of onderdelen kopiëren. Lees snel verder en ontdek wat, waar en hoe!

Productontwikkeling, maar dan achterstevoren
Bij reverse engineering wordt, zoals de naam al doet vermoeden, in omgekeerde volgorde gewerkt. De bedoeling is om het ontwerp van een eindproduct af te leiden zonder dat je over de originele tekeningen of informatie over de werking ervan beschikt. De informatie wordt in een CAD-tekening of andere weergave van het object gegoten op basis waarvan dan een nauwkeurige kopie van het originele onderdeel gemaakt kan worden.

Enorme tijdswinst
Eén van de grootste voordelen van reverse engineering is dat het de gehele ontwikkelingstijd van een product of onderdeel aanzienlijk inkort. Een onderdeel kan met behulp van een geschikte meetmachine snel digitaal in 3D worden vastgelegd en vervolgens geëxporteerd voor verdere verwerking. Een goed meetinstrument is hierbij cruciaal. Immers, als de afmetingen niet uiterst nauwkeurig zijn, zal het nieuwe onderdeel geen exacte kopie zijn en wellicht niet werken. Een ander voordeel is dat er aan het begin van de productie al een volledig ontwikkeld product beschikbaar is waarmee gewerkt kan worden.

Van oude onderdelen vervangen tot updaten van bestaande CAD-modellen
De voordelen zoals tijdswinst en flexibiliteit van de techniek maken dat die voor heel uiteenlopende toepassingen wordt ingezet:

Namaak voor eigen gebruik
Het is inderdaad zo dat het hoofddoel van reverse engineering is om een product te ontwikkelen met dezelfde of gelijkwaardige eigenschappen als het bestaande product. Dat hoeft echter niet te betekenen dat het hier gaat om producten van de concurrentie. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat een onderdeel van een machine vervangen moet worden maar dat de fabrikant geen nieuwe onderdelen meer kan leveren. Met behulp van reverse engineering kan je dan op basis van het defecte onderdeel van de machine een nieuw onderdeel maken en zo je machine alsnog operationeel houden.

Optimalisatie van onderdelen
De techniek kan ook gebruikt worden om onderdelen te herontwerpen en zo een slecht kenmerk te elimineren of juist een goed kenmerk te optimaliseren. Verder kan reverse engineering ingezet worden om eindige elementenanalyse (FEA) of numerieke vloeistofdynamica uit te voeren voor onderdelen waarvoor geen ontwerpinformatie beschikbaar is.

Verouderde CAD-modellen updaten
Reverse engineering is erg handig om een bestaand product digitaal op te bouwen, bijvoorbeeld in een CAD-model. Bij oude onderdelen is dit namelijk vaak niet voorhanden. Met behulp van reverse engineering kan er dan toch één gemaakt worden. Maar het komt ook voor dat er CAD-modellen zijn maar dat ze nieuwe modificaties niet ondersteunen. Die originele modellen kunnen dan door middel van reverse engineering geüpdatet worden. Daarnaast komt het ook van pas bij het bijwerken of samenstellen van as-built documentatie. Kort samengevat, reverse engineering is een manier om oude producten en modellen te moderniseren.