Bij de assemblage van de grote machines is de FARO Laser Tracker inmiddels vrijwel onmisbaar gewordenDe grote spuitgietmachines van Frech zijn twaalf meter lange giganten – de bouw vraagt echter een hoge nauwkeurigheid. Daarom voldeden de gebruikelijke meetinstrumenten zoals waterpas en uitlijnkijker niet meer. Uiteindelijk kozen de ‘Zwaben’ uit Schorndorf voor een Laser Tracker van FARO. De oplossing voor menig probleem.

Oskar Frech GmbH + Co. KG is momenteel wereldwijd marktleider voor spuitgietmachines van het type warme kamer. Met hun machines worden materialen als zink en magnesium gegoten. Geproduceerd worden o.a. hang- en sluitwerk, behuizingen voor laptops en mobiele telefoons, en speelgoed, zoals de wereldberoemde modelspoorweg van Märklin.

In de eveneens zeer concurrerende markt voor spuitgietmachines met een koude kamer nemen de Zwaben de tweede plaats in. Met deze machines worden complete motorblokken geproduceerd, zoals de V8 van Daimler of carrosseriedelen voor Audi. Typische producten zijn echter ook tandwielkasten, dashboards en treden voor roltrappen.

Giganten
De machines van Frech zijn ware giganten. De variant met koude kamer kan zelfs 17 meter lang en tot 250 ton zwaar worden, en een sluitkracht ontwikkelen van 4100 ton. De bouw van een machine duurt circa 11 maanden en het vervoer van de afzonderlijke onderdelen naar de klant geschiedt met speciaal zwaar transport. De weg naar de definitieve plaats van bestemming is daarom een soort eenrichtingsverkeer: vanwege de enorme kosten is het retourneren van defecte machines naar de fabriek in Schorndorf geen optie. Bovendien is het onzeker of er in de productiehal voldoende ruimte beschikbaar is.

Vóór de assemblage worden de afzonderlijke onderdelen van de machine in de productiehal van de klant opgeslagen om te acclimatiseren. Pas dan zijn we er zeker van dat alle onderdelen in elkaar passen en er geen onnodige slijtage optreedt. Deze aanpak maakt duidelijk dat voor de bouw van deze enorme machines een hoge nauwkeurigheid vereist is.

3D-meetinstrumenten
Frech maakt al sinds 2006 gebruik van een Platinum-meetarm van FARO. Sinds dit jaar heeft het bedrijf er met de Laser Tracker Vantage een tweede meetinstrument bij. Een klant uit de automobielindustrie die steeds problemen had met zijn machine gaf hierbij de doorslag. Na de ombouw naar een nieuwe gietvorm klopte de symmetrie van de machine niet meer. De geleidepennen konden de producten niet meer goed opnemen en liepen vast. Technici van Frech controleerden de machine meerdere keren, maar konden vanwege de complexe installatiesituatie de oorzaak van de storing niet met de gebruikelijke meetinstrumenten opsporen. Bij het intrekken van de pennen na de matrijswisseling liepen de pennen steeds vast. Ten slotte werd er een technicus van FARO bijgehaald, waarmee de te meten afmetingen en de interactie tussen vorm- en plaatstoleranties werden besproken. Met een FARO Laser Tracker kon hij de fout in korte tijd opsporen. Dat maakte een blijvende indruk op Frech.

Dankzij de combinatie van FaroArm en Laser Tracker kan er uiterst flexibel worden gemeten.Inspectie rond hoeken en in gaten
Intussen worden 3D-meetsystemen niet alleen gebruikt bij Frech en zijn leveranciers, maar ook voor de assemblage van machines bij de klant. Daar is de ruimte rond de machine meestal erg beperkt, zodat er voor de metingen en de meetapparatuur weinig ruimte beschikbaar is. Daarom wordt er nu over nagedacht om de meetarm en de Laser Tracker te combineren tot een nieuw systeem, de zogenaamde TrackArm. Daarmee zou Frech beschikken over het beste van twee werelden, want de TrackArm combineert het grote bereik en de hoge nauwkeurigheid van de Laser Tracker met de flexibiliteit en betrouwbaarheid van de FaroArm. Het grote voordeel hiervan: de meetarm kan binnen het meetbereik van de Laser Tracker overal snel worden verplaatst. Daarbij blijft de arm steeds in het hetzelfde coördinatensysteem en kan ook punten bereiken die niet in de zichtlijn van de tracker liggen.

Afwijkingen vroegtijdig opsporen
De technici kunnen als het ware om de hoek meten en zo ook zeer grote onderdelen zonder problemen controleren. Wolfgang Schöben die verantwoordelijk is voor het kwaliteitsbewaking bij Frech kan niet meer zonder de Laser Tracker: “Wij moeten fouten en afwijkingen ter plaatse opsporen en verhelpen, want we vervoeren de machine met zwaar transportmaterieel naar de klant. Dan is er geen weg terug.” In het voorjaar van 2013 is Frech daarom samen met de leveranciers een kwaliteitsoffensief gestart en zijn de meetmethoden gestandaardiseerd om steeds terugkerende kwaliteitsproblemen definitief op te lossen. De meetinstrumenten van FARO zijn daarbij de constante factor, want Frech eist dat ook de door leveranciers aangeleverde onderdelen met de apparatuur van FARO worden gemeten. Als dat niet mogelijk is, biedt Frech de metingen als service aan.

Intussen wordt bij Frech in elke productieafdeling snel en nauwkeurig gemeten. Dat gebeurt al tijdens de productie. Daarom zijn er correcties mogelijk voor het te laat is en een dure nabewerking nodig wordt. “Dat is het belangrijkste, want afwijkingen bij een onderdeel kunnen gevolgen hebben voor de statica van de gehele machine”, benadrukt Schöben. “Latere onderdelen moeten dan eventueel aan de afwijkingen worden aangepast.” Dit gepuzzel is zeer kostbaar en kan nadelige gevolgen hebben voor het samenspel van de verschillende componenten.

Rapportages
In het verleden werden de onderdelen bij Frech gemeten en aangepast met de gebruikelijke meetinstrumenten, zoals waterpas, micrometer, beugelmicrometer of uitlijnkijker. “Met de meetinstrumenten van FARO worden veel uren bespaard”, verzekert Schöben ons. “Bovendien willen klanten uit de automobielindustrie gedetailleerde keuringsrapporten. Met deze systemen maken we die in een handomdraai.”