Schoorstenen, ventilatieopeningen en dakramen konden dankzij de exacte scangegevens precies worden ingepast in het nieuwe dak. Vochtschade en warmteverlies dwingen eigenaren en opdrachtgevers vaak tot de kostbare sanering van oude platte daken – zoals het geval was bij een meergezinswoning in Hannover. Een nauwkeurige inventarisatie hielp de architect bij de planning van de noodzakelijke renovatiewerkzaamheden. Laserscanners leveren hiervoor snel en kosteneffectief de benodigde en uiterst nauwkeurige 3D-documentatie.

Ondanks meerdere herstelpogingen kon het oude platte dak van de meergezinswoning niet duurzaam worden afgedicht. Daarom besloot de vereniging van eigenaren het platte dak te vervangen door een onderhoudsarm hellend dak. Een uitdaging voor de architect, want door de vele dakdoorvoeren en de complexe geometrie van het gebouw was een zeer nauwkeurige inventarisatie van de werkzaamheden/as-built situatie vereist. Er moest in de bouwplannen rekening worden gehouden met 50 onregelmatig verdeelde schoorstenen, ventilatieopeningen en dakramen.

Het dak opmeten met de tachymeter zou door de vele meetpunten te veel tijd kosten en daarom te duur zijn. Tevens zouden door geringe fouten bij de hoekmetingen als gevolg van de grote meetafstanden immers aanzienlijke meetafwijkingen kunnen ontstaan. De voordeligste oplossing werd door een 3D-laserscanner geleverd. In slechts twee uur werd het gehele dak in 3D vastgelegd.

Na het plaatsen van referentietargets werden elf scans gemaakt op een onderlinge afstand van telkens tien meter. Behalve een nauwkeurige, vervormingsvrije 2D-plattegrond op schaal konden de architect een beroep doen op verschillende doorsneden en axonometrische aanzichten. Zelfs de draagbalken en de steunpunten van de dakconstructie kon het timmerbedrijf geheel op basis van de scangegevens vervaardigen. De laserscan heeft dus aanzienlijk bijgedragen aan de kwaliteit en kosteneffectiviteit van dit renovatieproject.

Nadat de werkplanning gereed was, werd een vrijdragende frameconstructie op het oude dak geplaatst. Zo ontstond een geventileerd hellend dak afgedekt met betonpannen. Ten behoeve van de warmte-isolatie werd cellulose isolatiemateriaal in de oude dakconstructie geblazen. Verder zijn de afdichting van het dak, de dakrand en de waterafvoer voorbereid voor een toekomstige isolatie van de gevel. Alleen de regenpijpen moeten worden verplaatst in geval van een energetische renovatie. En over het geringe onderhoud van het nieuwe dak zal de vereniging van eigenaren ook te spreken zijn: voortaan is het onderhoud beperkt tot het schoonmaken van de dakgoten!

In vergelijking met andere meetmethoden onderscheidt het laserscannen met de Focus3D zich door de integrale meting van bestaande objecten en de veelzijdige functionaliteit van de gegevensanalyse. Het gebouw hoeft niet telkens opnieuw te worden bezocht om metingen te herhalen. En de inhoud van de 3D-scans vormt tevens de basis voor een groot aantal innovatieve visualiseringsmogelijkheden, zoals vieo-animaties en panorama-aanzichten.

Laserscanners leveren hiervoor snel en kosteneffectief de benodigde en uiterst nauwkeurige 3D-documentatie

Eindresultaat_dicht dak