Artemis Racing, de Challenger of Record voor de 34e America’s Cup, koos voor een FARO Laser Tracker om hun vleugelontwerp te optimaliseren.

Als u zich bij zeilwedstrijden luchtfoto’s voorstelt van elegante witte jachten met bolle spinnakers die gracieus door een haven varen, dan heeft u het mis.

Dankzij een paar zorgvuldig gewijzigde regels is voor de America’s Cup een tijdperk aangebroken van weergaloze snelheid, sensatie en actie. Met de aanwezigheid van tv-ploegen van over de hele wereld moet de race zelfs bij een licht briesje starten, maar de boten moeten ook bij stormwind manoeuvreerbaar zijn. Bovendien wil een modern publiek een blik achter de schermen krijgen en worden meegenomen naar het hart van de actie.

De kleinere AC45 (45 ft/13,5 m lang), met masten van 20 m en zeilen ter grootte van een tennisbaan, is een platform voor ontwikkeling. Deze vaart mee in de America’s Cup World Series voordat de teams overstappen op de grotere AC72 (72 ft/22 m lang) voor de Louis Vuitton Cup (de wedstrijden waarbij wordt beslist wie de uitdager wordt) in de aanloop naar de 34e America’s Cup in San Francisco in september 2013.

Vleugelzeilen bieden ontwerpers de mogelijkheid om te profiteren van de efficiëntie en aerodynamische voordelen van vliegtuigvleugels, waardoor de nieuwe meerrompboten met hydrovinnen over het water “vliegen” met ongekende snelheden van 25-40 knopen (1 knoop = 1,852 km/u). Dankzij nieuwe omroeptechnologie wanen kijkers zich in het midden van de strijd. De AC72 zal zijn uitgerust met zeven op afstand bedienbare camera’s, twee HD-handcamera’s en achttien microfoons die de wedstrijd continu vastleggen voor tv- en YouTube-publiek over de hele wereld.

Zoals bij elke innovatie moeten er echter eerst talloze technische en tactische uitdagingen worden overwonnen. De ontwerpregels bieden redelijk veel vrijheid, om innovatie te bevorderen. Bovendien wordt een zeilwedstrijd altijd gewonnen dankzij een combinatie van een fantastische boot en de vaardigheden van de bemanning. Om die reden zullen de ontwerpteams en bemanningen de komende maanden hard werken om hun kans op het winnen van de beker te vergroten.

De uitdager bij de 34e America’s Cup is Artemis Racing, dat de Royal Swedish Yacht Club vertegenwoordigt. David Endean, projectmanager voor de AC72-catamaran over de rol van de FARO Laser Tracker bij het ontwerpproces van het vleugelzeil:

“Een vleugelzeil is een complexe, samengestelde constructie bestaande uit een romp, gevormde ribben en buigzame vliezen, vergelijkbaar met de vleugel van een licht vliegtuig. Tijdens de race krijgt het een overvloed aan veranderende variabelen te verwerken, dus onze ontwerpers werken talloze uren met extreem krachtige computers om de vleugelvorm te ontwikkelen. Hoe verfijnder het ontwerp, hoe meer het bouwteam onder druk komt te staan.”

“In deze competitie zijn tijd en budget beslissende factoren. Met de FARO Laser Tracker hebben we een methode ontwikkeld die de tijd die nodig is om nieuwe vleugelvormen te creëren, halveert en ons in staat stelt om gevormde oppervlakken snel te veranderen, zonder daarbij steeds sjabloonmateriaal te verspillen. Bovendien kunnen we beschikken over een grotere nauwkeurigheid, zonder onoverkomelijk hogere kosten.”

“Toen we de aankoop onderzochten, overwogen we twee merken. De FARO Laser Tracker presteerde meteen na het uitpakken vlekkeloos en overtuigde ons met zijn continu real-timemeting en mogelijkheden tot CAD-vergelijking. We zijn allemaal gepassioneerde zeilers en varen liever dan dat we ons met metrologie bezighouden. We zijn dolblij met dit instrument, want het geeft ons de onafhankelijkheid en flexibiliteit die we nodig hebben om in San Francisco te winnen.”